Protetika

Protetika

protetika

Gubitkom svakog zuba narušava se izgled svakog pojedinca. U suradnji sa zubotehničkim laboratorijem izrađujemo najkvalitetnija protetska pomagala; krunice, mostove, ljuskice, parcijalne i totalne proteze te time nadograđujemo izgubljene žvačne jedinice, funkciju, izgled i fonaciju samog pacijenta.

Današnji standardi stomatologije su bezmetalna keramika i implantologija naspram metalnih konstrukcija i proteza prošlih vremena stoga težimo postizanju vrhunske estetike.

Fiksna protetika

Inlay, onlay
U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se kavitet ne može na zadovoljavajući nadoknaditi klasičnom plombom tada se izrađuje inlej. Inleji se najčešće izrađuju od keramike. Glavna razlika između inleja i plombe je ta što se inlej izrađuje van usta. Inleji (inlay) zahvaća maksimalno do dvije površine zuba, a onleji (onlay) zahvaća tri i više površine zuba.
Krunice:
Krunice predstavljaju stomatološke nadoknade koje se postavljaju na prirodne zube. Krunice imaju izgled prirodnog zuba. Zubi na kojima se postavljaju krunice moraju se prvo preoblikovati, kako bi mogli primiti krunicu. To se ostvaruje preparacijom, odnosno brušenjem zuba. Nakon brušenja zuba uzima se otisak. Za to služe posebne elastične otisne mase različitih boja i okusa. Nakon toga otisak preuzima tehničar koji u laboratoriji izrađuje krunicu. Ona može biti izrađena od različitih materijala koji se koriste kao konstrukcija na koju se peče keramika (zlato, cirkonij, aluminij, staklo-keramika ili neplemenite legure).
Mostovi:
U slučajevima kada nedostaje jedan ili više zubi indicirana je izrada mosta. Most se sastoji od zubi nosača koji se postavljaju na obrušene zube i dijela sastavljenog od zubi koji upotpunjuju prazninu. Nosači mogu biti obrušeni prirodni zubi ili implantati. Mostovi se izrađuju od metal-keramike ili bezmetalne keramike.
Ljuskice:
Ljuskica je estetski nadomjestak koji se koristi za smanjenje razmaka među zubima te za sanaciju obojenih zuba, ispucale cakline i karijesa. Ljuskica prekriva samo prednju stranu zuba pa predstavlja izvrsno rješenje za prednje zube. Pri postavljanju ljuskica uklanja se puno manje zdravog zuba nego kod krunica.

Mobilna protetika

Kada nedostaju svi zubi izrađuje se totalna proteza, a kada je riječ o djelomičnom gubitku zubi izrađuje se parcijalna proteza. Proteze su mobilni nadomjesci, što znači da ih pacijent sam vadi i stavlja u usta. Materijal od kojeg se izrađuju zubne proteze može biti ili posve akrilatni, ili kombinacija akrilata i legure pod nazivom Wironit.

Potpuna proteza:
Potpuna proteza jedan je od načina kojim se liječe bezubi pacijenti. Pokriva cijelu čeljust, bilo donju ili gornju i leži direktno na zubnom mesu koje prekriva kost. Na ovaj način nadoknađuju se svi izgubljeni zubi i dijelovi alveolarnog nastavka čime se omogućava fonacija i estetika.
Djelomična (parcijalna) proteza:
Djelomična (parcijalna) proteza je zubna proteza koja nadoknađuje jedan ili više (ali ne sve) izgubljenih zuba i njihove potporne strukture (desni i kost), oslanjajući se pri tome na preostale prirodne zube i njihovu okolinu.
Djelomična proteza sa zglobnim svezama:
Djelomična proteza može biti pričvršćena za zube pomoću zglobne veze za krunicu koja se obično nalazi na zadnjem zubu u nizu. Za razliku od obične djelomične proteze, ova je mnogo preciznija, manje opterećuje prirodne zube te je estetski prihvatljivija jer nema vidljivih kvačica.
Proteze na implantatima:
Ovakvo rješenje je za pacijenta estetski vrlo prihvatljivo, pruža izvrsnu stabilnost te omogućuje dobru oralnu higijenu. Implantati se postavljaju u čeljust i spoje se prečkom ili kuglastim spojnicama i na njih se stavlja proteza. Proteza se može skinuti radi čišćenja.

Velik broj zadovoljnih pacijenata, garancija je kvalitete rada naše ordinacije.

Odgovori na učestalo postavljana pitanja:

Što su metalno keramičke krunice?

Metalno keramičke krunice su estetske krunice. Imaju metalnu podlogu na koju se nanose slojevi keramike. Metalna podloga može biti zlato, titan ili čelična legura od poluplemenitih metala. Imaju dobru čvrstoću, tvrdoću i otpornost na lom.

Kada raditi krunice a kada ljuskice?

Ljuskice su mnogo osjetljivije od klasičnih krunica te prekrivaju samo prednji dio zuba. Ukoliko je karijes samo u manjoj mjeri oštetio zub, želite smanjiti razmak među zubima ili se riješiti obojenih zubi, onda je ugradnja ljuskica kvalitetna alternativa.

Kada se odlučiti na izradu mobilne proteze?

Kada iz nekog razloga (nedostatak kosti, ekonomski razlozi) nije moguće napraviti fiksnu protezu potrebno je izraditi mobilnu protezu.

Zdravi i lijepi zubi

zdravi-zubi

Ako ste oduvijek sanjali zdrave i prekrasne zube, posjetite našu ordinaciju i Vaši snovi postat će stvarnost. Opširnije

Kako do nas?

map

Ordinacija je smještena u samom centru Zagreba, svega 5 minuta hoda od Trga bana Josipa Jelačića. Lokacija

Zatražite ponudu

zatrazite-ponudu

Pošaljite nam poruku i pitajte doktore sve što Vas zanima vezano uz zdravlje zubi. Pošaljite poruku

Mogućnost plaćanja karticama

Naši pacijenti imaju mogućnost plaćanja sljedećim kreditnim karticama:

amex mastercard maestro visa

Prijevoz pacijenata

prijevoz-pacijenata

Za strane državljane, korisnike naših stomatoloških usluga organiziramo prijevoz do ordinacije. Kontaktirajte nas

Pratite nas na Facebooku

facebook

Implant studio Dvojković od sada i na Facebooku kako bi mogli podijeliti sadržaj naših stranica s Vašim prijateljima.